Inhoudelijk jaarverslag

2018

2016-2017

In deze jaren verandert er niet veel aan de status quo in Bali, maar in Nederland start de studie van Bagus Gede Krishna. Aangezien er nog wel donaties binnenkomen, loopt het saldo van Taksu enigszins op.

2015

Dit jaar wordt gekenmerkt door de start van een groot, nieuw sponsorproject, dat van Bagus Gede Krishna in Nederland waarvoor geld geworven en gereserveerd wordt. Projecten in Indonesië liggen grotendeels stil.

Edu-AC/04 – Bagus Gede Krishna | In de zomer van 2015 wordt Taksu benaderd door de familie van Krishna, met het verzoek zijn academische muziekstudie in Nederland mogelijk te maken. Gezien de historische banden van deze familie met Nederland (zijn grootvader Cok Mas uit Ubud was de eerste Balinese gamelandocent in Nederland in de jaren ’70), het uitzonderlijke talent van diens kleinzoon, en het belang van een goede docent voor huidige Balinese groepen in Nederland, besluit Taksu deze studie m.i.v. 2016 financieel mogelijk te maken.

2014

Dit jaar dienen zich geen nieuw projecten aan, en het bestuur besluit gelden van afgesloten projecten over te hevelen naar nog lopende projecten.

2013

In dit jaar loopt het saldo van de stichting dan weer terug. Grotendeels door de sponsoring van een tweede Internationale Conferentie en Festival in Noord-Bali. Lopende projecten worden gedekt door voldoende inkomsten. In dit jaar sluiten ook de twee Noord-Balinese danseressen hun studie af.

Pr-AC/01 – International Conference & Festival North Balinese Culture | In augustus 2013 vindt de tweede editie plaats van het International Conference & Festival voor het behoud van de unieke Noord-Balinese cultuur. Deze keer eveneens gesponsord door gastheer Undiksha University in Singaraja, Noord-Bali, en het Erasmushuis in Jakarta. Door het grote succes van de eerste editie besluit Taksu ook deze editie te ondersteunen, en met name de campagne Bawa Tas Sendiri, ‘Neem Je Eigen Tas Mee!’

2012

In dit jaar loopt het saldo van de stichting enigszins op. Er wordt voldoende geld gestort voor de lopende projecten. Ook neemt Taksu een nieuw sponsorkind aan, maar voor haar wordt nog geen geld uitgegeven.

Edu-B/06 Agustini| Dit sponsorprojecten betreft de lagere middelbare schoolopleiding  Van Agustini, een leergierig meisje uit een kansarm gezin uit Kerambitan.

2011

In dit jaar wordt de sponsoring van 5 studenten vervolgd, en besluit Taksu één nieuw project aan te nemen.

Pr-AC/04 – Gong Tripittaka, Munduk |  Putu Putrawan, artistiek leider en drummer van gong kebyargroep Trippitaka uit Munduk, wordt onverwachts en ernstig ziek. Hierdoor dreigen 25 musici hun inkomsten te verliezen, en Taksu besluit de kosten van zijn acute ziekenhuisopname te betalen en sport tevens een deel van de repetitiekosten te sponsoren, zodat hun optredens door kunnen gaan. De gelden worden opgebracht middels een internationale crowdfunding-actie van Taksu onder al zijn voormalige internationale studenten.Pr-BT/01 – Banjar Taksu | In het voorjaar van 2011 wordt met hulp van een projectmanager en in nauw overleg met de eigenaars van het terrein een projectplan opgezet. In de daaropvolgende maanden blijkt echter dat bij de eigenaars onvoldoende draagvlak is om het project tot een goed einde te kunnen brengen. Het project wordt daarom begin 2012 beëindigd.

2010

In dit jaar komt de sponsoring snel op gang. De Taksu bestuursleden kennen een groot aantal kansarme kinderen en jongeren die in aanmerking komen voor een opleiding, die hen in staat stelt om zelfstandig in hun levensonderhoud te voorzien. De voornaamste regio’s waar deze kandidaten wonen zijn Kerambitan (district Tabanan), het dorp waar onderzoeker Hedi Hinzler sinds de jaren 70 haar Balinese domicilie heeft, en Buleleng (district Noord-Bali), waar Henrice Vonck sinds 1993 haar musicologisch onderzoek uitvoert.

In dit jaar komt de sponsoring snel op gang. De Taksu bestuursleden kennen een groot aantal kansarme kinderen en jongeren die in aanmerking komen voor een opleiding, die hen in staat stelt om zelfstandig in hun levensonderhoud te voorzien. De voornaamste regio’s waar deze kandidaten wonen zijn Kerambitan (district Tabanan), het dorp waar onderzoeker Hedi Hinzler sinds de jaren 70 haar Balinese domicilie heeft, en Buleleng (district Noord-Bali), waar Henrice Vonck sinds 1993 haar musicologisch onderzoek uitvoert.  

Pr-BT/01 – Banjar Taksu | Voor het project Banjar Taksu in Kerambitan worden volop plannen gemaakt, maar er worden nog geen activiteiten ontwikkeld of uitgevoerd. Het geld blijft gereserveerd.

Edu-AC/01 – Putu Yuli Suasrini |  Putu Ryma Mahendra | De sponsoring van 2 Noord-Balinese getalenteerde danseressen start, geheel in lijn met de doelstelling van Taksu om jonge, kansarme kunstenaars een kans te geven op ontplooiing en een carrière, en daarmee gelijktijdig de lokale Noord-Balinese dansstijl te behouden, te ontwikkelen en over te dragen.

Edu-AC/02 – Dede Iwan Dwi Ardika & Edu-AC/03 – Putu Ngardika | Taksu besluit tevens de eindexamenprojecten van deze 2 broers uit Kerambitan, Tabanan, te sponsoren. Kerambitan is een dorp met een rijk cultuurhistorisch verleden, met vele banden met Noord-Bali. Beide broers zijn van plan deze traditie voort te zetten in het dorp, maar dreigen hun studie niet te kunnen voltooien door de hoge kosten verbonden aan het verplichte afstudeerproject: een show met muziek en dans.

Edu-B/02 Putu Adi Suarsana  | Dit is een sponsorproject in de categorie ‘basis’, in dit geval betreft het een toerisme en hotel vakopleiding in Denpasar voor Putu, de oudste zoon van Nyoman Bedrang uit Kerambitan. Lees hun verhaal onder ‘Projecten’.

Edu-B/04 I Gede Yoga Sukma Wijaya, Edu-B/05 Ni Kadek Windha Rospiana | Deze twee basis-sponsorprojecten betreffen 2 kinderen uit één familie uit Kerambitan, wiens middelbare schoolopleiding door Taksu wordt gesponsord.

Pr-AC/01 – International Conference & Festival North Balinese Culture | In 2009 initieert en organiseert Taksu de eerste International Conference & Festival voor het behoud van de unieke Noord-Balinese cultuur. Het evenement vindt plaats in augustus 2009 in Singaraja, Noord-Bali. De organisatiekosten worden grotendeels privé bekostigd door de Taksu bestuursleden Hinzler en Vonck, en Taksu besluit in 2010 een deel van het tekort à €2.000 te sponsoren.

2009

In dit jaar werd stichting Taksu opgericht. De eerste donatie kwam van het benefiet gamelanfestival Music4Culture festival, dat werd gehouden voor het project Banjar Taksu. Naast de reguliere kosten onder de post various werd er abusievelijk een voorschot betaald voor het paspoort van een Balinese docent. Dit voorschot is begin januari 2010 terugbetaald.