Pr-AC/01

Projectgroep Education – Arts & Culture
ProjectcodePr-AC/01
ProjectnaamConference & Festival North Balinese Culture
LocatieSingaraja (Noord-Bali)
Periodeaugustus 2010, 2013
SponsoringTekort organisatiekosten
Statusafgesloten
Beschrijving2010 | Buleleng, het noordelijke district van Bali, is een gebied met een unieke en innovatieve kunst- en cultuur traditie. In dit gebied ontstond rond 1915 de dynamische gong kebyar muziek- en dansstijl. Aangezien Buleleng later economisch en politiek werd overschaduwd door Zuid- Bali, wordt deze rijke cultuur gemarginaliseerd en in haar voortbestaan bedreigd. De tijd is rijp voor een uitgebreide uitwisseling van Noord-Balinese cultuur, waarvoor Taksu bijdraagt aan de organisatie van een internationaal festival en conferentie over de Artistic Identity of Buleleng. Tijdens deze 3-daagse conferentie spreken (inter)nationale artiesten en wetenschappers over de unieke karakteristieken van de Noord-Balinese cultuur, en presenteren Noord-Balinese artiesten hun muziek en dans op het festival. Daarnaast is er een expositie in het Museum Buleleng, en een afsluitende cultural tour. De conferentie kent 50 sprekers en 60 bezoekers (waarvan 30 internationale gasten), op het festival spelen tientallen noord-Balinese artiesten en groepen. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met een aantal lokale partners: RRI Singaraja (Radio Republik Indonesia), Yayasan Pelestarian Warisan Buleleng Utara, Hotel Bali Taman (Lovina) en Undiskha University (Singaraja).
2013 | Onderdeel van dit festival is de campagne Bawa Tas Sendiri, ‘Neem Je Eigen Tas Mee!’ Bali wordt geconfronteerd met een overconsumptie van plastic tassen: 4 miljoen per dag! Na gebruik worden deze tassen in de open lucht verbrand: de giftige rook is een bedreiging voor het milieu en de volksgezondheid. Zwerfplastic bedreigt de koraalriffen, verstopt de irrigatiekanalen en vervuilt het drinkwater. Op Bali wordt inmiddels een herbruikbare tas geproduceerd, op intiatief van Komang Arnawa. Deze TAS PASAR maakt het Balinese publiek bewust van het probleem. Met de aankoop en verspreiding van 500 tassen ondersteunt TAKSU deze campagne. Eén tas kost 32 cent…
De plannen voor voortzetting van de ondersteuning van de unieke Noord-Balinese cultuur worden opgeschort door de voortdurende corona-situatie.
Posted in:
Articles by
Published: